UA-40709834-1

Voetbehandelingen

Meer informatie over:

Eelt:
Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van onze huid (de hoornlaag) en wordt veroorzaakt door overmatige druk en wrijving. Normaal gesproken schilfert de hoornlaag aan de buitenkant regelmatig af. Door de celdeling in de onderste laag van de opperhuid groeit de huid weer aan. Wanneer door de druk de huidschilfers niet naar buiten weg kunnen ontstaat er eeltvorming. Een dun laagje eelt is een natuurlijke bescherming van onze huid. Als er een abnormale verdikking van eelt plaatsvindt, kan dit op den duur pijnlijk worden en een branderig gevoel geven. Dit komt vooral voor onder de bal van de voet en onder de hiel. Vrouwen hebben tevens vaak last van eeltvorming op de tenen door het dragen van te smal toelopende schoenen.

Mijn behandeling:
Als pedicure snij ik het overtollige eelt weg en frees de plek glad. Hiermeebent u verlost van het drukpunt en is het pijnlijke en branderige gevoel verdwenen. Ga nooit zelf met een schaartje of mesje het eelt verwijderen. Een pijnlijke infectie kan het gevolg zijn. Regelmatig eelt laten verwijderen voorkomt ongemakken en zorgt ervoor dat uw voeten er gezond en netjes uitzien.

Wat kunt u zelf doen?
– Was regelmatig uw voeten en droog ze goed af, vooral tussen de tenen.
– Houdt de huid in goede conditie door deze elke avond in te smeren.
– Draag goed passende schoenen.
– Bezoek regelmatig een pedicure.

Likdoorns:
Een likdoorn (ook wel eksteroog) genoemd is een naar binnen gegroeide, verharde eeltkern. Over het algemeen wordt een likdoorn in een eeltplek gevormd. Wanneer de dode cellen (eelt) niet meer naar buiten weg kunnen door druk van buitenaf gaat het eelt, in plaats van naar buiten, zich een weg naar binnen zoeken. De likdoorn is meestal ringvormig met een klein, diep centrum en kan zeer pijnlijk zijn. Likdoorns ontstaan meestal door het dragen van verkeerde of te kleine schoenen of afwijkingen an de stand van de botten in de voeten.

Mijn behandeling:
Als pedicure verwijder ik de eeltkern, snij het overtollige eelt weg en frees de plek netjes glad. Hierna is de plek meestal gelijk pijnvrij.

Wat kunt u zelf doen?
– Draag geen te kleine schoenen of schoenen met een verkeerde pasvorm.
– Als  u een likdoorn ontdekt wacht dan niet te lang om naar een pedicure toe te gaan.
– Wanneer de3 druk op de huid blijft bestaan zal de likdoorn weer snel op dezelfde    plaats terugkomen. De oorzaak van de druk moet dus worden opgeheven. Soms is een aanpassing van het schoeisel (bv met een steunzooltje) al voldoende.

Schimmelnagels:
De schimmelnagel, in de volksmond ook wel kalknagel genoemd, heeft een vaak verkleurde (geelbruin), doffe en brokkelige nagelplaat. De nagelplaat kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt. De oorzaak is een schimmelinfectie. De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, de sporthal-douche en de sauna. Ook een vochtige huid, te krappe schoenen en het wassen van de voeten met teveel zeep kunnen de infectie stimuleren.

Mijn behandeling:
Als pedicure frees ik de nagel zo dun mogelijk af en maak de omgeving van de nagel goed schoon. Vervolgens zal ik u adviseren om uw nagels te behandelen met een schimmeldodend middel en eventueel doorsturen naar een arts om dan medicijnen hiervoor te gaan gebruiken.

Wat kunt u zelf doen?
– Gebruik (na advies) dagelijks een schimmeldodende lotion op de nagels en de tenen
– Behandel ook uw schoenen met een schimmeldodend middel om zo besmetting te voorkomen.
– Gebruik zo min mogelijk zeep bij het wassen van uw voeten, om zo de pH-waarde van uw huid niet te verstoren.
– Droog uw voeten heel goed droog! Ook tussen de tenen.
– draag slippers in het zwembad of in de sauna.

Ingroeiende teennagels:
Ingroeiende teennagels komen vaak voor aan de grote tenen. Bij deze aandoening is er een nagelrand of nagelpunt die in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft.. Hierdoor kan er ook eeltvorming in de nagelplooi ontstaan. In dit stadium kunt ue het beste direct een pedicure bezoeken. In een volgende fase zal de nagel de huid binnendringen en hier een ontsteking veroorzaken. Als er sprake is van een infectie dan kunt u het beste de huisarts raadplegen.
Ingroeiende teennagels worden veroorzaakt door:
– het verkeerd knippen van de nagels (te kort of rond)
– het dragen van te kleine of niet goed passend schoeisel
– een bolle nagel (tunnelnagel) of een standafwijking van de teen
– zweetvoeten met als gevolg meer bacterien en verweking van de nagelplooi
– trama: klap of stoot door bv een sportactiviteit

Mijn behandeling:
Als pedicure maak ik de nagelplooi goed schoon en vlak de nagelkant iets af. Tot slot maak ik de nagel drukvrij om de groei in goede banan te leiden.

Wat kunt u zelf doen?:
– Uw teennagels recht afknippen (geen hoekjes!).
– Goed passend schoeisel dragen.
– Voeten regelmatig passen en goed afdrogen tussen de tenen.

Ingegroeide teennagels:
Wanneer uw nagel al de huid ingegroeid is, u pijn ervaart en er een ontsteking is dan moet u contact met uw huisarts opnemen. Als pedicure gaan wij deze teen niet behandelen.

2 Responses to “Voetbehandelingen”

Leave a Reply