UA-40709834-1

Schimmelnagels

Ik kom in mijn praktijk steeds meer mensen tegen die kampen met nagelproblemen. Na vaak eerst zelf wat gedokterd te hebben, besluiten ze dan toch om een pedicure te bellen. Deze cliënten hebben veelal schaamte voor hun nagels. Wanneer het de nagels van de handen betreft is dat nog meer het geval.

De functie van de nagel is bescherming van de teen aan de bovenzijde en het beletten van het vetpolster aan de onderzijde. Het is dus voor het functioneren van de voeten van belang om te zorgen voor goede en goed groeiende nagels!

Oorzaken van schimmelnagels kunnen zijn:
-ziekten
-voeding en leefwijze (bv ijzertekort)
-contact met stoffen zoals zeep of bv  zweetvoeten
-ouderdom
-schimmel en gist infecties
-onjuist schoeisel
-een beschadiging door stoten of een voorwerp op je teen laten vallen
-geneesmiddelen (bv sommige antibiotica en chemotherapie)

Een schimmelnagel begint meestal aan een klein hoekje van de nagel, van hieruit groeit de schimmel in of onder de nagelplaat, waarbij verdikking. verbrokkeling en totale destructie van de nagel kan plaatsvinden. Er is verkleuring van de nagel zichtbaar. Wanneer deze schimmel(nagel) niet behandeld wordt, wordt de verkleuring erger, kan de nagel gaan stinken en heeft u grote kans op besmettingsgevaar.

Behandeling:
-Eerst een korte screening en een gesprek over de verwachtingen van de cliënt
-Hierop volgt uitleg over de behandeling
-Als pedicure kan ik de zichtbare delen van de schimmel op de nagels zo ver mogelijk eraf frezen.
-Daarna maak ik de nagel helemaal schoon van hoornstof, schilfers en evt. pus
-Vervolgens geef ik de cliënt speciale mycosedruppels mee en adviseer ik om een tot  twee keer per dag de aangedane nagels met wat druppels vloeistof in te masseren.
-Ook schoenen en sokken met een bacteriedodend middel behandelen
-U kunt naar de huisarts gaan en vragen om medicijnen die van binnenuit op de schimmel inwerken, dit bevordert de behandeling.
-Ik vraag de cliënt om iedere 6 weken terug te komen om het schoonmaken en wegfrezen te herhalen!

Let op: De behandeling van schimmelnagels kosten tijd en discipline! Een nagel doet er 12 maanden over om van nagelbed tot nageluiteinde te groeien! Ja, de behandeling kan dus een jaar duren, maar met inzet van de cliënt en pedicure is dit zeker haalbaar!

Leave a Reply